ДИГИТАЛНА ПОЉОПРИВРЕДА СРБИЈЕ

Активиран је нови сервис за пољопривреднике на адреси https://agrosens.rs

Ради се о изузетном сервису који користи најсавременије информационе технологије, а пре свега сателитске снимке на сваких 5 дана. Препоручујемо га свим љишким пољопривредницима.

На почетку је потребно да се корисник региструје.

На сателитском снимку нацртати своју парцелу и снимити.

 

За наредних 5 дана можете пратити временску прогнозу на свакој парцели. Сервис обезбеђује прогнозу за температуру ваздуха,  ваздушни притисак, падавине, релативну влажност, смер и брзину ветра и облачност.

Можете уносити све активности на свакој парцели.

Од пре неколико дана сервис нуди бесплатне сателитске снимке парцела на сваких 5 дана.

За сваки сателитски снимак нуди се 8 индекса почев од показатеља влажности присутне у листовима биљака. Користи се за детекцију суше и процену последица који је недостатак падавина оставио на усеве.

СР индекс је показатељ интензитета фотосинтезе. Ослања се на својство биљака да у процесу фотосинтезе упијају црвену, а рефлектују инфрацрвену светлост. Смањена фотосинтеза може бити последица недостатка најпре азота, али и воде и других минералних материја.

НДВИ индекс је показатељ интензитета фотосинтезе. Када је земљиште голо или су усеви тек никли, НДВИ је близак нули. Међутим, како биљке формирају више листова и спајају редове, повећава се интензитет фотосинтезе и НДВИ расте. Већи НДВИ на почетку сезоне може означавати бржи раст усева, али и појаву корова, док мањи НДВИ у каснијим фазама развоја биљака може означавати мањак воде, нутритијената или појаву болести.

НДWИ индекс је вегетативни индекс који означава количину воде присутну у биљкама, те је добар показатељ суше. Уколико је земљиште голо или усеви нису сасвим спојили редове, на основу њега се могу пронаћи делови њиве на којима се скупља вода.

БУРН индекс означава колико су озбиљне последице суше.

Апликација омогућује и унос анализе земљишта за сваку парцелу.

Планирамо да организујемо краћи курс за љишке пољопривреднике како би их обучили да користе овај сервис.

Add a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *